A 17. Ördögkatlan irodalmi programjai

A szerk.

A július 30-tól augusztus 3-ig tartó zenei és kulturális fesztivál idén is számos irodalmi programmal várja az érdeklődőket.

 

 

(Petri-tér, Beremend, Petőfi utca 14.) A Petőfi Irodalmi Múzeum Petri-tárlatának egy részét is bemutató Petri-tér beszélgetéseknek, vetítéseknek, színházi és zenei eseményeknek ad otthont. A 12:30-kor kezdődő Petri-beszélgetések vendégei Peer Krisztián (szerda), Forgách András (csütörtök), Kupihár Rebeka (péntek) és Keresztesi József (szombat). A szerzőkkel saját köteteikről, valamint Petri György költészetéhez fűződő viszonyukról Bazsányi Sándor és Szilágyi Judit beszélget. Szerdán és pénteken 18:30-tól Pál András és Rozs Tamás zenés-irodalmi Petri-estjüket, illetve annak „folytatását” mutatják be, immár a kortárs magyar költészetre koncentrálva.

Az Örökkatlan 17 órakor kezdődő beszélgetésein Petri költészetének megosztó kérdéseiről (csütörtök), valamint meghatározó témáiról: történelem és ember, politika és magánélet viszonyáról (péntek) lesz szó. Az Andaxínház Petőfi – Verseim című, csütörtökön 18:30-kor kezdődő estjén a költészet és az elektronikus zene találkozik.

 

(Vylyan terasz) A Vylyan terasz idén is számos irodalmi program helyszíne. Szabó T. Anna, Dragomán György, Nyáry Krisztián, Szikszai Rémusz és Szegő János a Lyukasóra elnevezésű irodalmi műsort elevenítik fel (szerda, 14:00). Nyáry Krisztián és Szegő János az Így ettek ők tematikus nyomvonalán haladva beszélget (szerda, 16:30). Bérczes László a Kötőszavak című beszélgetőkönyvben önmagát faggatja – az Ördögkatlanon Beck Zoltán lesz a beszélgetőtársa (csütörtök, 14:00). A Budapest nagyregényt Kiss Noémi, Gáspár Máté, Nyáry Krisztián és Dragomán György mutatja be csütörtökön 16:30-tól.

A nagy múltú kulturális folyóirat a házigazdája a Pannon Tükör pódium 18 órakor kezdődő programjainak, melynek idei vendégei Jenei Gyula költő-szerkesztő (szerda), valamint Wirth Imre, a folyóirat régi szerzője (péntek). A vendégeket Nagygéci Kovács József kérdezi.

Pénteken 16:30-tól Karl Ove Knausgård irodalmi univerzumáról Ott Anna beszélget a norvég író egyik fordítójával, Kúnos Lászlóval, illetve Háy János íróval. A szombaton 16:30-kor kezdődő esemény középpontjában a nemrég elhunyt Reményi József Tamás kritikus és szerkesztő életműve áll. A vele készült életútinterjút tartalmazó, Mindig volt egy szigetem című kötet szerzőjével, Darvasi Ferenccel és Nagy Boglárka szerkesztővel, a Reményi József Tamás-díj első kitüntetettjével Bérczes László beszélget.

A Katlanra is ellátogat a Bertók-pódium: a Bertók László hagyatékát gondozó csapat és a Csorba Győző Könyvtár beszélgetéssorozata. A szombaton 14 órakor kezdődő pódiumon Krusovszky Dénessel legújabb verseskötetéről, az Életrajzi kísérletekről Mohácsi Balázs beszélget. A Vylyan terasz eseményeit idén is slam poetry-est zárja.

 

(Mokos Színház, Mokos Pincészet) A Mokos Színház elsősorban színpadi produkciók helyszíne, de ezúttal jazz és irodalom találkozásának lehetnek tanúi az idelátogatók. A Lányos és fiús apák című produkcióban Grecsó Krisztián történeteire Dés László szaxofonja és Dés András ütőhangszerei válaszolnak. Kezdés csütörtökön 15 órakor és 17:30-kor.

 

(Nagyharsány, Bölcsész udvar, Aralica kert) A PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara által szervezett Bölcsész udvar idei vendége Novák Erik, aki Shakespeare talán legismertebb drámáját, a Rómeó és Júliát írta tovább. A szerdán 15 órakor kezdődő programon a szerző beszélgetőtársa Pikli Natália Shakespeare-kutató.

 

(Nagyharsány, Narancsliget) A Narancsliget 11 órakor kezdődő gyermekprogramjainak idei vendégei Tóth Krisztina (szerda), Szabó T. Anna (csütörtök) és Mechler Anna (szombat). Csütörtökön 19 órától az Elavult zenekar lép fel. A Peer Krisztián verseit és dalszövegeit megszólaltató elektroakusztikus formáció egyik első koncertjét a Vylyan teraszon tartotta. Mostani lemezbeharangozó koncertjükön nemcsak a pop-, de a színházi szakmának is görbe tükröt tartanak. Az est sztárvendége – ha odaér – Keresztesi József, az Új Anya frontembere.

 

(Beremend, DDC Kovácsműhely) A Kovácsműhely idei vendége a CEU Bibó István Szabadegyeteme, melynek vitaestjei a Magyarországot és az Európai Uniót érintő politikai, történelmi és társadalmi folyamatokat, problémákat tárgyalják. A csütörtökön 12 órakor kezdődő, Költészet? Politika! című, Bari László Bence történész és Bodor Emese irodalmár által szervezett panel arra keresi a választ, hogy kell-e a politikának és költészetnek egymáshoz kapcsolódnia; milyen trendek figyelhetők meg ezzel kapcsolatban Magyarországon; és mennyiben illeszkednek ezek bele a regionális és globális keretekbe. Szintén a DDC Kovácsműhely vendége Simon Márton (péntek, 17:00), aki hamarosan megjelenő ötödik kötetéből olvas fel verseket, amit Háló Gergő zenei aláfestése egészít ki.

 

 

2024-07-24 07:00:00