Múzeumok Éjszakája: pécsi programok

A szerk.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztálya új kiállítással, tárlatvezetésekkel és interaktív programokkal várja a múzeumlátogatókat.

 

Zsolnay Múzeum (Pécs, Káptalan utca 2.)

Május 22-én, szombaton 15 órakor kezdődik a Tűzben született lótuszvirágok – Egyiptizáló alkotások a Zsolnay gyárban című kiállítás megnyitója. A Zsolnay gyár ókori Egyiptom inspirálta alkotásaira irányítja a figyelmet a Janus Pannonius Múzeum új tárlata. A Zsolnay-gyűjteményben több mint ötven, ókori egyiptomi jelenettel és motívummal díszített műtárgyat őriznek. A kiállítás átfogó képet nyújt az ókori Egyiptom inspirálta tárgyanyagról, amely végigkíséri a gyár történetét 1876-tól egészen az 1930-as évekig. A legjelentősebb egyiptizáló alkotások csoportja a Tutanhamon sorozat, melyet Zsolnay Teréz tervezett fiával, Mattyasovszky Zsolnay Lászlóval. A kiállítást Csenkey Éva művészettörténész nyitja meg. A kiállítás kurátorai, Fullér Andrea és Feró Eszter egyiptológusok 19 órától tartanak tárlatvezetést.

Fullér Andrea 16 órától A Zsolnay-macska – Egyiptomi macskaszobrok útja az íróasztalokig címmel tart előadást. A múzeumi gyűjtemények legismertebb és legszeretettebb darabjai közé tartoznak a Básztet istennőt ülő macska alakjában ábrázoló ókori egyiptomi bronzszobrok. Nem véletlen, hogy a 19–20. századi iparművészetben is megjelentek ezek az ókori minták alapján készült elegáns, a macskát egyik legjellegzetesebb testtartásában ábrázoló figurák. Az előadás azt mutatja be, hogy lett az ókori egyiptomi votív szoborból népszerű, modern kori asztaldísz.

Szász Károly ékszerkészítő 17 órakor kezdődő workshopján számos Zsolnay-mintán keresztül ismerhetik meg a látogatók a Zsolnay-gyár anyagait, és maguk is alkothatnak az apró, mozaikformákra csiszolt darabokból. 18 órakor Pavlovits Dávid gitárművész Egyiptomi fantáziák címmel tart hangversenyt a Zsolnay udvarban

 

Modern Magyar Képtár (Pécs, Papnövelde u. 5.)

16 órától Szakács Vanda Kíra muzeológus A századelő képzőművészete: neósok, alföldi iskola, stílusteremtő egyéniségek címmel, 17 órától Szili Dániel, a JPM munkatársa „Mint a megszállottak…” – Breuer Marcell, Molnár Farkas és Weininger Andor pályakezdése címmel tart tárlatvezetést a képtárban. Tüskés Anna művészettörténész 18 órától az Eredet és ellentmondás című, Bocz Gyula szobrászművész alkotásait bemutató kiállításon vezeti körbe a vendégeket.

A 19 órakor kezdődő program, a Kép-mozgások a Véglegessé vált történések című kiállításhoz kapcsolódik. Kismányoky Károly animációs filmjeinek vetítését követően Doboviczki Attila médiakutató, a PTE adjunktusa és Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának vezetője beszélget.

 

Vasarely Múzeum (Pécs, Káptalan u. 3.)

A Múzeumok Éjszakáján nemcsak Vasarely és a Renault cég együttműködésének történetével ismerkedhetnek meg a látogatók, hanem Méhes Károly pécsi író jóvoltából a Formula–1 Magyar Nagydíj – szintén Vasarely által tervezett – kockás zászlajának kalandos históriáját is felelevenítik az Op art négy keréken – A Renault és a Forma–1 esete Victor Vasarelyvel című, 21 órakor kezdődő program keretében. Az íróval Getto Katalin, a JPM muzeológusa beszélget a Vasarely Múzeum udvarán, látványos vetítés kíséretében.

 

Martyn–Lantos Múzeum (Pécs, Káptalan u. 4.)

A gyökerekhez közel című program keretében, 17 órától a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskola előadását hallgathatják a látogatók Lantos Ferenc képzőművész képeinek zenei analógiáiról.

 

 

(Forrás: JPM)

2024-06-19 14:00:00