Zene a Múzeumok Éjszakáján

A szerk.

A Pannon Filharmonikusok ritka programokkal, egyedi kiállításokkal és természetesen koncerttel várja a pécsi közönséget a Múzeumok Éjszakáján.

 

Június 22-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében Arnold Schönberg bécsi komponista, valamint Kesselyák Gergely, a Pannon Filharmonikusok új vezető karmestere darabját játssza a pécsi együttes a Kodály Központban 20 órakor kezdődő hangversenyen. A Megdicsőült éj Schönberg korai, még a dodekafon műveket megelőzően írt, a német késő romantika jegyeit magán viselő darabja. Györfi Anna és László Csaba színművészeknek köszönhetően az esten hallható lesz Richard Dehmel Megdicsőült éj című verse, amely a zeneművet ihlette. A bemutatóhoz a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenésszínház-rendező szakos növendékei és a Pécsi Tudományegyetem digitális művészet szakos hallgatói közösen készítenek animációt. A Megdicsőült éj vetítésének megalkotásában részt vesz Gálfalvi Erika és Papp Zsófia tervezőgrafika szakos hallgató, Késmárki Richárd kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató, Kovács Balázs, a PTE MK Elektronikus Zenei és Média Tanszékének oktatója, valamint Weber Kristóf zeneszerző. Kesselyák Gergely vezető karmester a Megdicsőült éj című Schönberg-műről és az ahhoz fűződő viszonyáról mesél ebben a videóban.

A koncert második felében egy szintén 20. századi mű hangzik el: a pécsi közönség első ízben hallhatja Kesselyák Gergely Missa Allegra című művét, amelyet a karmester-operarendező huszonévesen komponált. A vidám hangulatú mise előadásában Molnár Ágnes (szoprán), Nyári Zoltán (tenor) és Molnár Levente (bariton) operaénekesek, valamint a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa közreműködik (karigazgató Vass András). Az est során a Pannon Filharmonikusokat Kesselyák Gergely vezető karmester dirigálja. A hangverseny belépőjeggyel látogatható. További részletek a Pannon Filharmonikusok honlapján.

A pécsi zenei együttes Múzeumok Éjszakája alkalmából rendezett programsorozata már 18 órától kezdetét veszi. A Balokány-ligetben Kesselyák Gergely vezető karmesterrel Horváth Zsolt igazgató beszélget a Pannon Filharmonikusok következő, Titok elnevezésű évadának koncertjeiről, az alkotás rejtelmeiről, valamint az esten bemutatásra kerülő Kesselyák-műről. A beszélgetés végén bemutatkozik a zenekar Lickl-díjasai által alapított Pécsi Zenéért és Zenészekért Egyesület. A beszélgetést a Pannon Filharmonikusok fúvóskvintettjének zenei betétjei színesítik, közreműködik Varga Ferenc kürtművész, Solymosi Péter és Mátyás Tibor trombitaművész, Asztalos Tamás harsonaművész és Bakró-Nagy György tubaművész. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Esőhelyszín: Kodály Központ, 103-as terem.

A Pécs hangjai elnevezésű zenés élménysétán a Flört sorozat házigazdája, Kövér András Kövi és Szilágyi Zsuzsi idegenvezető tart szórakoztató és meglepetésekkel teli vezetést a Pécsi Bazilikától a Kodály Központig, bejárva Pécs zenés emlékhelyeit. (A program betelt!)

Mindeközben szeretettel várják a Kodály Központ előcsarnokában és titkos helyein is szabadon kószálókat a zenekar muzsikusai. Térkép segít eljutni a találkozási pontokra, ahol a művészekkel beszélgetve kulisszatitkokat tudhatunk meg, amelyek kulcsszavait érdemes összegyűjteni. Kipróbálhatók a hangszerek, és a legtöbb muzsikussal találkozó titokvadászok meglepetésajándékot is kapnak. A program a koncertre váltott jeggyel látogatható, de regisztrációhoz kötött.

Az egész est során szabadon látogathatók a Pannon Filharmonikusok különleges tárlatai. Az előcsarnokban a Pannon Filharmonikusok számára ajánlott zeneművek, többek között Eötvös Péter, Balassa Sándor és Gyöngyösi Levente partitúráiban lapozgathatunk. A Kodály Központ kamaratermében Dékány Zsolt fotóművésznek, a zenekar hivatalos fotográfusának éjszakai, a természetben és a városi terekben készült alkotásait élvezhetik a vizuális és a zeneművészetek iránt érdeklődő látogatók Mendelssohn Szentivánéji álom című művének zenei kíséretében. Ugyanitt tekinthető meg a Csorba Győző Könyvtár helyismereti osztálya és a Pannon Filharmonikusok együttműködésében létrehozott tárlat Pécs város több mint kétszáz éves zenei múltjából. Az előcsarnokból a karzat felé futó spanyol lépcső fokain egy-egy évad műsorfüzetébe belepillantva idézhetünk fel emlékeket, vagy csodálkozhatunk rá, mi mindent játszott el az elmúlt két évtizedben a Pannon Filharmonikusok. A ruhatár hosszú pultján kedvünkre válogathatunk a zenekar szabadon elvihető emléktárgyaiból, CD-lemezeiből, régi nyomdai anyagaiból, fényképeiből. A Kodály Központ tetőteraszán pedig babzsákokon pihenve hallgathatják felvételről a kikapcsolódni vágyók Gustav Holst A bolygók című művét.

A részletes programról, a jegyárakról, jegyvásárlási és regisztrációs lehetőségekről a Pannon Filharmonikus honlapján találhatók részletes információk.

 

(Forrás: PFZ)

2024-06-17 15:00:00