A játékos és a többiek és a júniusi Jelenkor

A szerk.

A Jelenkor legújabb számát, illetve Forgách András új drámakötetét június 6-án mutatják be a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.

A program az Ünnepi Könyvhéthez is kapcsolódik, ugyanakkor színházi tematikájával emlékeztet Pécs város szép emlékű országos fesztiváljára, a POSZT-ra is. Az est első felében a Jelenkor folyóirat friss, júniusi lapszámát mutatják be, a színházi írásokról P. Müller Péterrel, a 100 éve elhunyt Franz Kafkáról pedig Forgách Andrással beszélget Ágoston Zoltán főszerkesztő. A második részben Forgách Andrást újonnan megjelent, A játékos és a többiek című, válogatott színműveit tartalmazó kötetéről P. Müller Péter kérdezi.

A Jelenkor júniusi lapszámában Földényi F. László és Forgách András emlékezik meg Franz Kafkáról halálának századik évfordulóján. A színházi írások között Csáth Géza hagyatékából előkerült színpadi műve (a közreadó, Arany Zsuzsanna kommentárjával), Milbacher Róbert Vörös Rébék-drámaátirata, Bálint Bálint Marcell és Parti Nagy Berta Napóleon-drámája és P. Müller Péter tanulmánya olvasható.

Forgách András nemcsak jelentős prózaíró, hanem drámaíróként, fordítóként, dramaturgként (sőt rendezőként) is fontos szerepet játszik a magyar színházi életben. A játékos és a többiek című válogatás, mely a Selinunte Kiadónál látott napvilágot, hét színdarabot tartalmaz. A kötetről Weiss János írt kritikát a júniusi lapszámban.

 

(Bélyegkép: Németh Dániel)

2024-05-29 07:00:00